Pungi de plastic istoria lor. Povestim despre pungi de plastic si despre cum au ajuns in magazine

Pungi de plastic istoria lor. Le intalnim pretutindeni. Unii sunt contra, altii nu au ce sa le reproseze. Este vorba despre banalele pungi de plastic. Pentru multi nu reprezinta altceva decat un deseu aruncat si de aruncat oriunde, menit sa polueze natura.Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna la fel. Initial a avut intaietate utilitatea.

Altfel de ce ar fi fost cineva interesat sa inventeze si sa produca pungi de plastic?

De ce ar fi fost cineva preocupat sa descopere materialul ”inteligent”, utilizabil in diverse moduri si reutilizabil, ce costa o nimica toata?

Inceputurile…

Istoria materialului ce sta la baza producerii sacoselor din polietilena, incepe in urma cu mai bine de un secol. In ciuda ”vechimii” sale, datorita insusirilor ”pretioase”, plasticul, la fel ca pungile de plastic, ramane si in prezent un material considerat ”inteligent”.

De ce? Din urmatoarele motive:

  • Este flexibil, ceea ce inseamna ca prin prelucrare, poate lua orice forma;
  • Este usor si nu creeaza probleme pentru a-l transporta si utiliza;
  • Este rezistent atat la fortele mecanice, cat si la umezeala.

De-a lungul secolelor, omul a testat diverse materiale ce pot fi prelucrate si intrebuintate. Cu toate ca descoperirea plasticului dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea, sacosele din plastic au o istorie mult mai recenta.

Transformarea plasticului in polietilena si apoi in pungi de plastic

Inventia acestor pungi de plastic ii este atribuita lui Sten Gustaf Thulin, un inginer de nationalitate suedeza care le-a si brevetat in anul 1965, pentru compania suedeza Celloplast.

De atunci, tehnologia de fabricatie a suferit numeroase transformari. In prezent, sacosele, asa cum le cunoastem cu totii, sunt fabricate din polietilena, material alcatuit dintr-un lant de monomeri de etilena.

Pentru prima oara, polietilena este utilizata la confectionarea pungilor de plastic abia in anul 1977. Si a fost nevoie de o jumatate de deceniu pentru ca produsele astfel obtinute sa-si castige popularitatea. Dar succesul nu a intarziat sa apara.

pungi de plastic istoria lor

Suprematia ambalajelor din plastic

In scurt timp, faimoasele supermarket-uri Safeway si Kroger au decis sa inlocuiasca sacosele din hartie pe care le utilizau deja, cu pungi de plastic. Acestea au devenit un instrument convenabil pentru transportarea marfurilor achizitionate si mult mai practic, ce avea sa inlocuiasca definitiv ”anticele” ambalaje de hartie.

Ce a urmat apoi, o stim cu totii… Iar pentru a salva natura, nu ne ramane de facut decat sa incercam sa le prelungim ciclul de utilizare si sa ne gandim la cele mai bune modalitati de reciclare.

Dream League Soccer APK 2020 + MOD + OBB Data